Wednesday, February 06, 2008

IMTIHAN YANG TERBESAR

Musim imtihan makin tiba. Kita pasti dapat melihat ramai manusia tekun mengulangkaji pelajaran, tidak kira kanak-kanak mahupun dewasa, lelaki mahupun wanita, miskin mahupun kaya, semua pasti memberi perhatian yang sepenuhnya pada imtihan yang pasti akan tiba, namun ada juga golongan yang asyik leka membuang masa dengan melakukan perkara-perkara yang tidak berfaedah. Mereka yang selalu berchating, asyik dengan rakan chating, ahli filem leka dengan tayangan filem masing-masing, yang tidur terus dengan mimpi –mimpi indah yang tidak berkesudahan dan bermacam-macam lagi bentuk kelekaan yang boleh mahupun tidak dapat digambarkan, itulah suasana imtihan.

Golongan yang tekun mengulangkaji, pastinya melakarkan jadual yang terbaru. Jika dahulunya diisi dengan senda-gurau dan gelak – tawa, namun kini tidak lagi terukir pada jadual mahupun perbuatan. Bilik yang selalunya dibuka luas terbentang, kini ditutup seperti tidak berpenghuni, dapur yang selalunya berasap, kini tidak kelihatan lagi, begitulah karenah mereka yang inginkan kejayaan dalam imtihan. Mereka percaya, imtihan merupakan hari penentuan sama ada mereka dimuliakan mahupun dihina, cerahnya masa depan ataupun sebaliknya, memperolehi kesenangan mahupun kepayahan. Kegembiraan akan terukir di atas kejayaan, manakala kesedihan akan tergambar di atas kegagalan. Begitulah natijah imtihan. Dari kerana itulah mereka berusaha bersungguh-sunguh bagi memperolehi kejayaan. Mereka tidak mahu ketinggalan ke belakang, inginkan kejayaan dimasa hadapan, namun apakah mereka hanya membimbangkan imtihan di dunia ini tanpa memikirkan imtihan terbesar yang pasti menjelma, imtihan yang sering manusia lalai dan leka dari mengingatinya, tanpa memperdulikan natijah yang bersifat selama-lamanya itulah dia Hari Pembalasan ( Hari Qiamat ).

Imtihan yang Terbesar ( Hari Qiamat ) merupakan hari yang pasti akan tiba. Selaku umat Islam wajib bagi kita beriman dengan wujudnya Hari Pembalasan. Hari yang tiada keraguan padanya. Seandainya manusia gelisah, takut dan gemenetar apabila tibanya hari imtihan di dunia ini, semestinya mereka pasti akan lebih takun, lebih gerun dan lebih gementar apabila tibanya Imtihan yang Terbesar. Imtihan yang memutuskan sama ada bahagia selama-lamanya mahupun menderita dan sengsara selama-lamanya. Imtihan ini menjanjikan penyesalan yang tidak berkesudahan bagi mereka yang lalai dan leka di dunia ini. Ia sama sekali berbeza dan dari imtihan di dunia ini. Imtihan yang tiada pengulangan, penipuan, kesilapan, pilih kasih dan segala bentuk kelakuan jahat yang boleh dilakukan semasa imtihan di dunia ini. Pada waktu itu, semua manusia sibuk dengan diri masing-masing. Ayah tidak memperdulikan anaknya, suami tidak memperdulikan isterinya, kawan tidak memperdulikan temannya serta tuan tidak memperdulikan hambanya. Semua membimbangkan kesudahan masing-masing.

Seandainya imtihan didunia wujudnya tipu-daya dan saling bantu membantu, namun pada imtihan ini semuanya tidak wujud. Pada waktu itu semuanya membimbangi kesudahan masing-masing. Tiada siapa dapat membantu sama ada ayah, ibu, adik, abang, kakak, tuan dan segala-galanya melainkan amalan iman dan taqwa yang dapat membantu sama ada berkesudahan dengan kegembiraan mahupun kesedihan yang berpanjangan. Seperti firman Allah SWT yang bermaksud,

“ Dan apabila datang suara yang memekakkan ( tiupan sangkakala yang kedua ). Pada hari manusia lari dari saudaranya. Dari ibu dan bapaknya. Dari isteri dan anak-anaknya. Setiap orang pada hari itu mempunyai urusan yang cukup menyibukkan “. Surah ‘Abasa ayat 33 – 37.

Ketahuilah, hari ini merupakan hari mengerjakan amalan dan esok merupakan hari perhitungan amalan. Pada hari ini kita diberi waktu bercucuk-tanam, manakala hari esok waktu mengutip hasilnya. Sesungguhnya pensyair arab pernah menyebut:-

اذا أنت لم تزرع وأبصرت حاصدا ندمت على التفريط في زمن البذر

Hari ini merupakan waktu menyemai ( الدنيا مزرعة للأخرة ). Sesiapa yang ingin esoknya menuai perlulah menyemai mulai sekarang. Persiapkanlah diri kita bagi menemui Hari Imtihan yang Terbesar. Hari yang pasti akan tiba, semua manusia tidak akan terkecuali, jika baik amalan kita, maka biaklah jesudahan kita, sebaliknya jika buruk amalan kita, maka buruklah kesudahan kita. Apakah kita meyakini esok masih ada bagi kita ? percayalah firman Allah SWT yang bermaksud:-
Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui apa yang akan diusahakan esok dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi manakah dia akan mati. Sesungguhnya Allah maha Mengetahui lagi Maha Mengenal “.

No comments: